Akupunktur

Akupunktur er en behandlingsform innen Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM), og har blitt praktisert i over 2000 år. Ordet akupunktur kommer av de latinske ordene acus, som betyr nål/spiss, og punktur, som betyr punktere/stikke. Kineserne kaller det Zhen Jiu som betyr nåling og varming. I tillegg til akupunktur er det innenfor TKM flere andre behandlingsformer – deriblant kinesisk urtemedisin, kostholdsterapi, kopping, moxa/varmebehandling og ulike massasje- og treningsformer. Du kan lese mer om TKM og akupunkturens historie på Akupunkturforeningens hjemmesider.

TKM bygger på teorien om yin, yang og Qi (vital energi). Ying og yang er to motsatte, polare kvaliteter som er avhengig av og utfyller hverandre. I kinesisk medisin ser en på kropp og sjel som en integrert enhet bestående av en rekke vitale organger og
energibaner (meridianer) som binder organene sammen. (Dette må ikke forveksles med den Vestlig medisinske forståelsen av de indre organer.) I dette kretsløpet skal Qi strømme fritt og harmonisk, og dette er igjen en forutsetning for god helse.

Hensikten med bruk av nåler og andre verktøy akupunktører benytter seg av – som f.eks. kopping og moxa/varmebehandling – er å gjenopprette energibalansen hos pasienten. Akupunktur stimulerer kroppens egne helbredelsesprosesser.

Vi behandler

Vi anvender akupunktur for følgende plager eller lidelser: Prolaps, Ryggsmerter, Nakkesmerter, Skuldersmerter, Spenningshodepine, Migrene, Muse-arm, Tennisalbue, Allergi, Bihulebetnnelse, Astma, Halsbetennelse, Søvnproblemer, Stress og tretthet, Utmattelse, M.E, Svimmelhet, Tinnitus, Angst, Depresjon, Menstrusjonssmerter, Svangerskaps-kvalme, Forstoppelse, Åreknuter, Urinveisinfeksjon, Ødemer/vann i kroppen, Høyt blodtrykk, Infertilitet, Hetetokter / overgangsalder, Diare, Matallergi / mat-intoleranse, Irritabel tykktarm / luftsmerter.

Akupunktur egner seg for:

Første gang du kommer til behandling blir det foretatt et grundig intervju som gir akupunktøren et grunnlag for å stille en diagnose. I tillegg brukes tunge- og pulsdiagnostikk, hvor akupunktøren ser på tungen og kjenner på pulsen.

I akupunkturbehandlingen brukes sterile engangsnåler som er svært tynne og myke, slik at det er minimalt med ubehag knyttet til innstikket. De settes i bestemte punkter som finnes spredt i et system over hele kroppen. Antall nåler som benyttes varierer ut fra bl.a. diagnose og plagenes varighet. Nålene står vanligvis inne i 20-40 minutter, men noen ganger er det nok å bare stimulere punktet med nålen og så ta den ut igjen. Dette gjelder f.eks. ved triggerpunkter i muskulatur. Akupunktøren vil også kunne benytte andre behandlingsteknikker, slik som kopping, moxa/varmebehandling og elektroakupunktur.

For å være sikker på at du kommer til en godt kvalifisert akupunktør kan du gå inn på Akupunkturforeningens oversikt over sine medlemmer i ditt nærområde. Våre akupunktører er selvfølgelig medlem av Akupunkturforeningen.

Er det noen bivirkninger forbundet med akupunktur?

Akupunktur er en meget trygg behandlingsform med svært få bivirkninger når den utføres av en godt utdannet akupunktør som praktiserer etter trygge og solide standarder.

Under og etter behandling opplever noen pasienter å bli trøtte, mens andre kan oppleve et økt energinivå. Noen vil kjenne en varmefølelse – særlig i området hvor nålen sitter – og indikerer som oftest økt blodgjennomstrømning. Andre igjen kan oppleve ømhet rundt stikket etter behandling, men dette er forbigående og vil som regel gi seg til neste dag.