Knøttet ultralyd ved Vansjøklinikken i Moss

Ultralyd hos jordmor i Moss

Knøttet Ultralyd ved Vansjøklinikken i Moss

Knøttet Ultralyd logoMange kvinner ønsker ekstra ultralydundersøkelser i tillegg til den de får fra dert offentlige. Knøttet Ultralyd ved Vansjøklinikken i Moss tilbyr følgende:

Tidlig ultralyd (fra ca. uke 6): der mor er engstelig for om det er liv, tidligere spontanaborter, missed abortions, der en ønsker på et tidlig stadium å finne ut om det er tvillinger, usikker svangerskapslengde og blødninger.

Rutineultralyd (fra uke 16-20): Der mor ikke ønsker å benytte det offentlige tilbudet. Dette er en undersøkelse der terminen blir fastsatt, man ser etter antall foster, samt at en har en orienterende gjennomgang av fosterets anatomi. Det blir sjekke mengde fostervann og morkakens(placentas) beliggenhet.

3D/4D ultralyd (mellom uke 24 – 32, med hovedvekt på ukene 25 – 30):Mange ønsker ultralydundersøkelse med3D/4D. I tillegg til å få bilder av fosteret, foretas det en tilvekstkontroll, samt en gjennomgang av fosterets anatomi.

En ultralydundersøkelse gir ingen garanti for at eventuelle avvik avdekkes hos fosteret. Hvis det skulle mistenkes alvorlige avvik, vil kvinnen og hennes partner bli henvist til spesialist. Dette betyr i praksis at det henvises til Rikshospitalet.

Det tilbys ikke måling av nakkefold og nesebein. Dette er fosterdiagnostikk og kan kun utføres på indikasjon ved 5 godkjente klinikker i Norge.

Ultralydapparatur: VOLUSON E8 GE Healthcare

Om Knøttet ultralyd

Knøttet Ultralyd eies og drives av jordmor Anne Kathrine Solhaug som er utdannet ved Jordmorhøgskolen i Bergen i 1987 og har siden jobbet kombinert med svangerskapsomsorg, ultralyd og føde/barsel.

Anne Kathrine har arbeidet med ultralyd siden 1990. I 2002 tok hun videreutdanning i ultralyd ved Nasjonalt Senter for Fostermedisin i Trondheim.

Knøttet ultralyd ble etablert i 2006 og holdt opprinnelig til ved Det Gule Huset i Moss, før hun flyttet til Vansjøklinikken i oktober 2017, og tilbyr gravide ultralydundersøkelser, blant annet 3D. Om ønskelig kan det også tilbys svangerskapskontroller. Anne Kathrine Solhaug er en av 5 godkjente ultralydteknikere i Østfold.

Velkommen til nye og trivelige lokaler ved Vansjøklinikken, Lilleeng Helsepark, i Moss.

Generell informasjon

Åpningstider:

Tirsdager: 13:00 – 21:00
Torsdager: 08:30 – 19:00
Fredager: 08:30 – 11:00
Ellers etter avtale.

Ta med deg helsekortet når du kommer.

Betaling:

Betaling med kort eller kontant. Betaling med kort foretrekkes. BankAxept og Mastercard.

Diverse:

3D/4D ultralyd inkluderer utskrift av to bilder, minnepinne med de bildene som blir lagret under undersøkelsen, samt eventuelle videosnutter av den lille. Minnepinne er inkludert i prisen på 1500 kr.

Før du bestiller 3D ultralyd, er det fint om du har vært til rutinemessig ultralyd først slik at vi har en sikker termin å gå ut i fra.

Avbestilling av time senest 24 timer før avtalt tid. Avbestilt time etter denne fristen må betales i sin helhet (gjelder også dersom man ikke møter til timen).

Jordmor Anne Kathrine Solberg
Ultralydundersøkesle hos jordmor
Jordmor utfører ultralydundersøkelse
Telefon-ikon

Bestill time

69 25 70 70

Behandlere

Jordmor Anne Kathrine Solhaug
Jordmor med ultralydkompetanse
«Knøttet ultralyd tilbyr tidlig ultralyd, rutineultralyd og 3D/4D ultralyd.»

Ofte stilte spørsmål

Jeg tar 3D ultralyd mellom uke 24 og 32, med hovedvekt på ukene 25 – 30. Det er i denne perioden at det er størst sjanse for å få gode 3D bilder av babyen.

  • Ultralyd er høyfrekvent lyd som ikke er hørbar for det menneskelige øre. Maskinen sender en lydpuls inn i vevet og beregner tiden det tar fra pulsen sendes ut til den kommer tilbake med ekko. Maskinen omdanner informasjonen til bilder på en skjerm.
  • 3D er et «stillbilde», altså et enkelt bilde som blir «frosset», mens 4D er en sekvens av bilder som da kan bli en videosnutt. Her kan en også plukke ut de beste bildene enkeltvis og lagre dem.

Etter mer enn 30 år med ultralydundersøkelser av gravide, er det ikke påvist skadelige effekter ved bruk av sonografisk ultralyd.

I følge Bioteknologilova er det ikke tillatt å opplyse om kjønn før utgangen av uke 12. Det kan være vanskelig å se kjønnet helt sikkert på denne tiden. Jeg venter til uke 13-14 med å fortelle kjønn, da det selvsagt blir lettere jo eldre fosteret er.

For å få gode 3D/4D bilder er vi avhengige av at babyen ligger på en måte som gjør at vi kan få gode bilder. Dette vet vi ikke på forhånd selvsagt. Vanligvis er det bra med fostervann i det tidsrommet vi anbefaler å ta 3D/4D ultralyd, men uansett gjør jeg det jeg kan for å få gode bilder. Skulle det vise seg at vi ikke får bilder, vil jeg tilby et forsøk på et senere tidspunkt.

En ultralydundersøkelse innebærer en gjennomgang av fosterets anatomi. Hvis jeg oppdager noe som ikke ser ut som det pleier, vil jeg henvise til rette instans. I praksis betyr det at jeg henviser til Kalnes eller Rikshospitalet.

Vanligvis er det kun paret som er tilstede ved undersøkelsen, men det er ikke noe i veien for at besteforeldre eller andre voksne er med. Barn under 8 år har ofte ikke noe utbytte av det de ser, og de vil fort kjede seg. I noen tilfeller må en voksen gå ut med barnet, og gå da glipp av undersøkelsen.

Du behøver ikke å gjøre noe spesielt i forkant av undersøkelsen. Noen ganger kan det være greit å ha med seg noe søtt i tilfelle vi trenger å «vekke» babyen.

Jeg forsøker å strekke meg så langt det er mulig for at vi skal finne en time som passer. Ring eller skriv mail eller SMS slik at vi kan finne et tidspunkt som passer.

En vanlig ultralydundersøkelse varer fra 15-30 minutter. En 3D ultralyd varer fra 30-60 minutter.