Svimmelhet

Svimmelhet er en langt vanligere plage enn de fleste er klar over. En stor andel av den norske befolkningen opplever svimmelhet i en periode i livet. Svimmelhet kan oppleves på mange måter, for eksempel som følelsen av å besvime, ustøhet eller at rommet eller du selv spinner.

Vår evne til å orientere oss i forhold til vår egen kropp og omgivelsene er avhengig av et komplekst samspill mellom sanseinntrykk fra syn, likevektsorgan, hørsel, muskler og ledd. Alle sykdoms- eller skadeprosesser som forstyrrer disse sanseinntrykkene kan lede til svimmelhet. Det er derfor viktig at du får en grundig utredning for å avdekke årsaken dersom du plages av svimmelhet. Ved Vansjøklinikken undersøker vi deg for å avdekke om dine plager kan behandles av oss eller om ytterligere diagnostikk hos øre-nese-hals-spesialist eller nevrolog er nødvendig.

De vanligste formene for svimmelhet som behandles effektivt hos kiropraktor er krystallsyken og nakkebetinget svimmelhet.

Hjelp med krystallsyken

Krystallsyken oppstår når krystaller løsner og beveger seg fritt i buegangene i ørets likevektsorgan. Dette medfører vanligvis ufarlige, men kraftige anfall av svimmelhet i korte perioder, særlig ved raske bevegelser. Krystallsyken behandles ofte svært effektivt med enkle manøvre for å endre plassering av de løse krystallene i innerøret.

Vedvarende endringer i sansestimulans fra nakken, som for eksempel ved langvarige nakkesmerter, kan
resultere i såkalt nakkebetinget svimmelhet. Forskning viser at denne typen svimmelhet effektivt kan behandles med flere av kiropraktorens behandlingsverktøy.

I etterkant av skade, sykdom eller påfølgende kirurgi på likevektsorganet eller balansenerven, opplever mange vedvarende svimmelhet. Det er godt bevist gjennom nyere forskning at sansemotoriske treningsøvelser kan redusere graden av symptomer på svimmelhet ved en rekke diagnoser relatert til likevektsorganet og balansenerven.